Brasserie Dirk :: Dirk

Geopend vanaf 10.00 uur. Lunch vanaf 12.00 uur.

À la carte dineren vanaf 17:00 uur

Reserveer met de rode knop of bel  0345 - 638080

Over Brasserie Dirk

Ontmoet elkaar bij Dirk in Asperen. Geniet van heerlijke moderne gerechten met ingrediënten uit de buurt en van een stijlvolle ambiance met een vleugje nostalgie. Brasserie Dirk is het restaurant van 4-sterrenhotel De Schildkamp.


Lokaal genieten van lokaal

Bij Dirk zijn we trots op onze omgeving en de geschiedenis van Asperen. Dat zie je terug in onze ingrediënten die we zoveel mogelijk verkrijgen uit de directe buurt. Dat zie je ook terug in onze brasserie, waar we op diverse wanden historische foto's hebben afgebeeld om zo de link te maken met de eeuwenoude geschiedenis van Asperen. En dat zie je terug in onze naam, waarover je hieronder meer kunt lezen.

Bijzondere gerechten: veel vegetarisch en veganistisch

Een knipoog naar het verleden betekent niet dat we de wensen van de hedendaagse restaurantbezoekers uit het oog verliezen. Integendeel. Onze gerechten zijn oprecht en eerlijk, zoals onze naamgever. We hebben als enige restaurant in de omgeving een menukaart met meer vegetarische en veganistische gerechten dan vleesgerechten. Waar mogelijk koopt onze chef-kok Ivan de Bruijn producten in met biologische en Beter Leven labels. Zo weet je altijd dat jouw gerecht met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld. 

Mooie veganistische gerechten

 

Historisch Asperen

Asperen is eeuwenoud. Vermoedelijk heette het in de Romeinse tijd Caspingium en lag het aan de A15 van de Romeinen: de heerweg van Nijmegen naar Katwijk. Op diverse historische kaarten komen we Asperen tegen. Een aantal daarvan hebben we groot afgebeeld op de wand bij de ingang van het hotel. 

Op diverse wanden in de brasserie zie je foto's van het rijke verleden van Asperen. Deze foto's zijn beschikbaar gesteld door Vereniging/Museum Oud-Asperen. Hiernaast en hieronder zie je enkele van deze collages.

 

Over onze naamgever

De naam van onze brasserie komt van Dirk Willemszoon. Hij werd vervolgd vanwege zijn geloof en gevangengezet in de kerker van Asperen. Hij ontsnapte daar, maar tijdens zijn vlucht over het ijs zag hij dat de bewaker die hem achtervolgde in een wak zakte. Dirk hielp de bewaker uit het wak. De bewaker wilde Dirk daarop de vrijheid schenken, maar hij mocht dat niet van de inmiddels toegesnelde burgemeester. Dirk werd opnieuw gevangengezet en vond uiteindelijk in 1569 op de brandstapel de dood. Jan Luyken heeft dit verhaal in 1685 in een ets vastgelegd.

Een bijzonder persoon die de medemens belangrijker vond dan zichzelf en authentieke keuzes in zijn leven maakte. Vanuit deze gedachte willen wij ook onze gasten bedienen.